Ruby Grace: “Zingen geeft mij het gevoel dat ik alles aan kan”

RUBY GRACE -Glitter-1 (coverart Glitter)

Storyteller: Sofie Clemens

Copywriter: Anne-Fleur Kamst

Dag lieve vrienden, ik ben Sofie Clemens, 22 jaar en studente communicatiewetenschappen aan de KU Leuven. Voor dit verhaal heb ik de jonge, getalenteerde zangeres ‘Ruby Grace’ uit Hasselt geïnterviewd. Ik ken Ruby Grace uit een ander schoolverleden, toen we samen in de klas zaten in het Virga Jesse College in Hasselt. Toen wist ik al dat ze een passie voor zingen had, dus het verbaast me dan ook niet dat ze uitgegroeide tot de solozangeres die ze vandaag is. Wellicht kennen jullie Ruby Grace van haar debuutsingle ‘Lipgloss’, die op Spotify en YouTube toch wel een hit is geworden. Zo niet, dan laat ik jullie nu met haar kennismaken!

Van optreden in de slaapkamer tot solozangeres 

Ruby’s passie voor muziek en zingen begon al op jonge leeftijd: als kind was ze vaak te vinden in haar prinsessen slaapkamer, al dansend en zingend op de muziek van Shakira. “Ik had zo’n Barbie-auto met een CD speler in de koffer. Dikwijls kwam mijn mama binnen en betrapte ze mij op een optreden voor mijn spiegel”, vertelt Ruby al lachend, “Elk jaar werd mijn liefde voor muziek groter. Ik begon zelf liedjes te schrijven voor Eurosong en nam de tekst mee naar de basisschool om die daar vanbuiten te leren. Vandaag ken ik die trouwens nog allemaal!” 

 “Nu ik dat zo vertel, besef ik dat ik eigenlijk echt een weirdo was”, grapt ze. Ruby’s zangcarrière ging pas echt van start toen ze samen met een vriendin, die gitaar speelt, een coverbandje opstartte. Wat begon met liedjes coveren op straat in Hasselt, groeide uit tot een succes: voor het duo stroomden de aanvragen binnen. “Na twee jaar zaten we in het voorprogramma van Belle Perez, mijn kinderidool, en ben ik mijn producer tegengekomen. Een week daarna zaten we in de studio. Zo is het allemaal begonnen”, blikt ze enthousiast terug.

Vandaag is Ruby solozangeres. Maar wat altijd hetzelfde is gebleven, is het gevoel dat ze krijgt door muziek. “Zingen geeft me een gevoel alsof ik alles aankan! Dat is wat ik wil, ga en moet doen. Ik ben ervoor geboren en ga nooit van mijn droom afwijken. Ook al ben ik zo arm als de straat en vindt niemand mij goed: ik geloof in mezelf!”

Het verhaal achter Ruby Grace

Waarom ze heeft gekozen voor de artiestennaam Ruby Grace?  “Een Ruby of een robijn is de edelsteen van mijn sterrenbeeld, Leeuw. Ik geloof niet extreem hard in die shit, maar wel dat sterrenbeelden gelinkt zijn aan bepaalde eigenschappen en dat die zich manifesteren bij personen. Mijn karakter leunt sterk aan het sterrenbeeld Leeuw: kracht, power en recht op mijn doel afgaan. Dat zie ik als mijn edgykant”, vertelt Ruby enthousiast, “Maar ik vond mijn muziek niet altijd edgy, net zoals ik zelf ook vaak rustig en soms onzeker ben. Daarom heb ik Grace eraan toegevoegd. Die naam staat voor de rust, elegantie en de zachte kant die ik in mezelf en in mijn muziek voel.”

“Elektro bubblegum kitsch pop soul”

Wat de muziek van Ruby Grace uniek maakt, is dat ze als twintigjarige haar nummers en videoclips allemaal zelf schrijft. Ze omschrijft haar muziek zelf als “elektro bubblegum kitsch pop soul”. “Iedereen is altijd in de war als ik die beschrijving geef, maar ik vind ‘m eigenlijk perfect”, geeft ze lachend toe. 

Ruby haalt de inspiratie voor haar nummers niet uit het werk van andere artiesten. “Ik probeer zo min mogelijk beïnvloed te raken. Als ik voel dat ik in een inspiratie periode zit, dan probeer ik naar zo weinig mogelijk muziek te luisteren. Voor mij is dat niet extreem moeilijk, want mijn inspiratie komt eerder uit dingen die ik leuk vind dan uit artiesten, bijvoorbeeld cartoons, cosmetica of spelletjes”, legt ze uit.

Nieuwe song met een boodschap  

Afgelopen vrijdag kwam haar nieuwe single Glitter uit. Het lijkt misschien een typische girly popsong, maar het heeft toch een dieperliggende betekenis. Ruby vertelt: “Het nummer gaat over eufemisme. Glitter staat voor de eufemismen die ik gebruik om dingen mooier te doen lijken dan dat ze zijn. Dat valt ook op in de videoclip: je ziet referenties naar de popcultuur gemengd met sprookjesachtige scènes. Daarmee wil ik het contrast tussen droom en werkelijkheid tonen. Ikzelf maak me ook weleens schuldig aan het verbloemen van mijn leven op sociale media, net als iedereen.” 

Ze gaat verder: “Later in de clip zie je een glitterinfuus, want uiteindelijk is het vooral je innerlijke schoonheid die telt. Je moet met jezelf kunnen leven. Op het einde van het verhaal besef ik steeds meer dat het leven niet draait rond uiterlijk en schone schijn. Ik wil oprecht gelukkig zijn en me volledig focussen op mijn droom… Dat voelt zo goed.”

Toekomstdromen 

In de nabije toekomst wil Ruby Grace graag een EP of album uitbrengen, aangezien ze momenteel aan veel nummers werkt. Over wat ze nog wil bereiken in haar muzikale carrière, moet ze niet lang nadenken: “Alles wat mogelijk is! Ik blijf er helemaal voor gaan. Over een paar jaar heb ik hopelijk tientallen nummers, een paar albums en meerdere videoclips uitgebracht en een heleboel grote shows gespeeld! ”

Ik ben er zeker van dat de toekomst van Ruby Grace er veelbelovend uitziet: haar muziek is uniek en heeft veel internationaal potentieel!

Lieve vrienden, willen jullie Ruby Grace live aan het werk zien? Dat kan! Ze staat op het podium van Pukkelpop op donderdag 15 augustus en op PKP DWNTWN zaterdag 17 augustus van 11u tot 14u (aan het Molenpoortplein). Vergeet zeker niet haar muzikale avonturen te volgen op Instagramen Facebook!

RELAX. ENJOY.

LOGIN